Een beeldverhaal neerzetten met reportagefotografie

Reportagefotografie

Met reportagefotografie is het resultaat niet alleen een feitelijk verslag dat wordt verteld door middel van beelden. Er komt ook een zekere mate van creativiteit bij kijken waardoor de kijker ook wordt meegenomen door het verhaal. Op die manier kun je belangrijke gebeurtenissen laten vastleggen. Met reportagefotografie heb je een herinnering aan een evenement of van een gebeurtenis op de werkvloer. Er wordt op zoek gegaan naar een speciaal moment waardoor de beleving van het verhaal compleet wordt gemaakt. Hierbij kun je denken aan de kleinste details of een bepaalde gezichtsuitdrukking die kenmerkend is voor de essentie van de gebeurtenis of de emoties die worden gevoeld. Verder wordt er steeds op doordachte wijze een bepaalde positie uitgekozen totdat het ultieme moment plaatsvindt. Hierdoor ontstaat er een fotoreportage die te omschrijven valt als sprekend en voelbaar.

 

Kenmerken van reportagefotografie

Met reportagefotografie wordt de nadruk gelegd op spontane momenten die samen een verhaal uitbeelden. Als kijker kun je je dan inleven in de situaties. Het is dan net alsof je er zelf deel van uitmaakt. Reportagefotografie is dus op de werkelijkheid gebaseerd maar heeft ook een sterke visuele aantrekkingskracht. Daardoor wordt de complete beleving voor de kijker gecreëerd.

 

Wie staan er centraal in reportagefotografie?

Er zijn verscheidene thema’s die met reportagefotografie in beeld gebracht kunnen worden. Je kunt denken aan bedrijfsprocessen, feestelijke events, onderwijs of sporttoernooien. Bij elk thema spelen mensen een prominente rol. Vooral het evenwicht tussen de individu in relatie tot andere mensen en de interactie met hun omgeving is van belang in reportagefotografie. Zo ontstaat het gevoel van betrokkenheid als je als buitenstander naar de reportage kijkt.

Verder is reportagefotografie ook geschikt voor zakelijke fotografie. Door reportagefotografie in te zetten krijgt je klant niet alleen een visuele weergave van het moment zelf, maar wordt er ook een zekere mate van verbinding gecreëerd. Met reportagefotografie worden beelden vastgelegd die niet gestileerd of doordacht zijn. Hierdoor wordt een authentiek beeld gegeven van het moment zelf. Voor marketingdoeleinden is dit effectief omdat er wordt ingespeeld op je persoonlijke brand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *